Året som gikk var en av de mest givende på lenge, og jeg føler at flere brikker har falt på plass – både i livet generelt, og kanskje spesielt hos Jentesjef-Malene. 

Hvert år ruller det ut flere titalls oppdateringer fra venner og bekjente hvor de oppsummerer året, og jeg koser meg mens jeg leser – for jeg føler at jeg får den lille ekstra oppdateringen i ellers veldig stressende tid og digital verden.

Det handler om å lære fra feilene man gjør

Det å snakke om ting man ikke klarer, som man håpet man skulle, er et litt sårbart punkt  – som du kanskje føler at gjør noe med folks syn på deg: du tenker kanskje i en negativ retning, men vi som er her for deg – vi blir mer stolt, blir mer glad i deg og skaper en mye sterkere relasjon.

For det er en viktig del av prosessen, det å komme overens med det og godta det. Embrace it. Det å fortelle deg selv at ja, du gjorde en feil, er det som må til for at du skal kunne lære av den. Om ikke så «vet» du jo ikke at du har gjort en feil, eller enda verre – du skylder på andre, som konkurrenter, kollegaer, jobben din, familien din, samboeren din, at du har barn eller bare universet generelt. Så tar du helt avstand fra det og later som at du ikke kunne gjøre noe med det – og da kan du heller ikke lære noe.

Derfor er det viktig å snakke om det, selvom det er vanskelig. Både snakke med deg selv og gjerne med andre. For vi er alltid lært opp til at feiler man, så er man en taper. Det kjenner denne 2er og 3er eleven til! Nå er noen feil dummere enn andre, som det å ikke ta karakterene på alvor – selvom det løste seg, og jeg har lært av det nå rundt 10 år senere. Å miste telefonen i do er dumt, men er enkel å rette opp i – ikke ha telefonen i baklommen. Det samme gjelder som gründer og i enkeltpersonsforetak – det er små feil som lett kunne vært unngått, det er feil som ble feilkalkulert, det er feil som man ikke kunne se komme, men uansett så må du stå for det. Du er din egen lykkessmed, som de så fint sier – ikke bare når ting går din vei, men også når du gjør feil.

 

Ting som gikk rimelig bra, og girer meg mer opp for det nye året:

Så, la oss hoppe rett i det. Her kommer fem ting som var med på å definere året som gikk og som gjør meg mer gira på det kommende året.

 • Etter tidenes bom, så fikk jeg min første kunde – og det var sannsynligvis den største milepælen. Det var rimelig skummelt å legge seg selv utpå der, og gi meg selv en pris (som var mye lavere enn den burde vært, men det er en helt annen sak og tidenes nybegynnerfeil). Er så stolt på grunn av det!
 • Jentesjef blomstret og medlemmene faller inn en etter en, jeg har vært så heldig å få møte flere av de i den virkelige verden, snakket om produktene og tjenestene deres, lært masse av de.
 • Jeg har utfordret meg selv mer enn jeg trodde jeg skulle; jeg har gått live på Facebook, snakket i stories og laget noe som skulle vært et webinar men endte som 40 minutter av meg som snakker til slides.
 • Et annet høydepunkt er jobben jeg fikk, som jeg er så glad i! Selvom det bare er delttid, så har det gitt meg så mye kunnskap, erfaring og muligheter at jeg dåner. Ingenting er bedre enn å lære i praksis, for selv hvor glad jeg er i bøker og tekster så må man gjøre for å lære.
 • Mengden jeg har lært… oh wow. Det alene trenger et eget punkt, både i livet generelt men også hvor mye mer jeg kan nå enn det jeg trodde jeg kunne når året startet. Det gir en form for lykkerus.

Ikke helt dumt, men ikke den beste løsningen

Så skal vi gå gjennom fem ting som bestod av en eller flere små feil i seg selv. Dette er ting jeg er glad for å ha opplevd, samtidig som det er deilig å vite at de tilhører i 2017..

 • Før den første kunden, så lærte jeg en solid lekse på hvor det å “gi, gi, gi” går utover “jeg må ha noe å leve for”. Noe som skulle vært en 15 min gratis konsultasjon, endte med å være en og en halv time “sånn må du gjøre det”. Heldigvis fikk de noe ut av det, gjorde endringene og er enda i business.
 • Jeg var ikke flink nok til å koble ordentlig av. Jeg jobbet hele døgnet, kunne slå ut 18 timer med få pauser i mellom. Jobbet konstant, helt til jeg bare falt ned i sofaen i tre dager i strekk for å se på Netflix uten å tenke. Men var heldig å kjenne på det i julen hvor jeg faktisk fikk satt ting litt i perspektiv, og konkluderte med at målet for Q1 er å få inn en ordentlig rutine på sakene, og ikke jobbe etter 16! Dagdrømmer litt om det!
 • Jeg fant ut at noen ganger så kan vennskapelige følelser også gjøre blind. Man ser ikke hva som er ens eget beste, og at det å «slå opp» med en bestevenn er enda tyngre enn å slå opp med en kjæreste.
 • Å komme seg nok ut fra skjermen, og ut i den virkelige verden – møte folk på fysisk vis, kaffedates, kinoturer, middager og så videre. Diskutere ansikt til ansikt med store håndbevegelser og engasjement.
 • Finne den riktige veien har vært vanskelig, å slutte å si ja til alt som er gøy – og heller fokusere på det store bildet. Fokusere på de tingene som vil få meg nøyaktig inn i det nåløyet jeg har valgt meg ut.

Hva skal jeg gjøre videre:

Når det er sagt så skal jeg også lære av disse tingene. Hva kan jeg gjøre for å maksimere de gode tingene for 2018, og hva kan jeg gjøre for å lære av og endre/bytte ut de negative tingene.

 • Automatisere mer: jeg vil gjerne automatisere enda mer enn jeg har, slik at mest mulig går av seg selv – sånn at jeg kan fokusere på relasjonene og faktisk bli kjent med menneskene.
 • Jeg skal samle all informasjonen jeg har lært av å hjelpe andre, og smelle sammen i en pakke for å hjelpe flere.
 • Vurderer en podcast, eller lignende løsning. Kjenner at det å skrive krever veldig mye, mens snakking går enklere for seg, men der kreves en del planlegging og automatisering.

Det der var 2017 i et (litt stort) nøtteskall gitt, og det har vært et spenstig år – som har rustet meg godt for 2018, men det beste med det hele er at alle dere og Jentesjef har vært der for, og med, meg hele veien! Så tusen takk for det, og jeg gleder meg masse til et nytt år med dere.

Så her er det jeg vil du skal få ut av dette:

 • Det er lov å feile, og det er bra å feile
 • Du burde nesten sette deg i situasjoner hvor du gagner på å feile
 • Du må erkjenne de selv, og ikke skylde på alle andre
 • Lær av de!

Klar for å sette egne mål? Her finner finner du et lite arbeidsark for å få deg i gang med første kvartal – 2018 blir fantastisk, bare vent!